Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συζήτηση:Αυτοδύναμο Κίνημα Επαναστατικής Πολιτικής

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

υπάρχει κάποιο κριτήριο εγκυκλοπαιδικότητας για τα πολιτικά κόμματα; *Αλέξανδρος 09:16, 4 Αυγούστου 2008 (UTC)[απάντηση]

Η γενική πολιτική εγκυκλοπαιδικότητας. — Geraki ΣΜ 09:31, 4 Αυγούστου 2008 (UTC)[απάντηση]

ΑΚΕΠ: Ο IOSPRESS, Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΤΟ ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΟ ΚΑΙ Η ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ[επεξεργασία κώδικα]

Α)Το link στον iospress της Ελευθεροτυπίας παραβιάζει την αρχή της ουδετερότητας και της σύγκρουσης συμφέροντος της ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Β)Οι ιστοσελίδες του iospress κατά του ΑΚΕΠ είναι εγκληματική πράξη που παραβιάζει συνταγματικά δικαιώματα κι ελευθερίες και διώκεται ποινικά και αστικά κατά τις διατάξεις του Ποινικού και του Αστικού Κώδικα

Γ)Η αναπαραγωγή του περιεχομένου των ιστοσελίδων του iospress κατά του ΑΚΕΠ από τον οποιονδήποτε, και ιδίως από το διαδίκτυο, είναι επίσης εγκληματική πράξη που διώκεται από τον νόμο Ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΠ

Μανώλης Γρηγοριάδης

Νεκρός σύνδεσμος[επεξεργασία κώδικα]

Κατά την διάρκεια αρκετών αυτόματων ελέγχων ο ακόλουθος εξωτερικός σύνδεσμος βρέθηκε να είναι μη διαθέσιμος. Παρακαλούμε ελέγξτε αν ο σύνδεσμος είναι πράγματι νεκρός και διορθώστε τον ή αφαιρέστε τον σε αυτή την περίπτωση!

--Gerakibot 07:47, 10 Αυγούστου 2009 (UTC)[απάντηση]

Αναφορά σχετικά με την (μερική) διαγραφή και την (ολική) παραποίηση του λήμματος «Αυτοδύναμο Κίνημα Επαναστατικής Πολιτικής»-«ΑΚΕΠ» από τον χρήστη Hellas2018[επεξεργασία κώδικα]

Αγαπητοί διαχειριστές,
Ονομάζομαι Μανώλης Γρηγοριάδης, είμαι ιατρός Ακτινοθεραπευτής-Ογκολόγος, και αποτελώ μέλος της συλλογικής ηγεσίας του ΑΚΕΠ

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ (ΜΑΖΙ) Η ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ

Στο λήμμα «ΑΚΕΠ» της ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ, ο χρήστης Hellas2018, στις 7 Μαΐου 2024, με δύο (!) διαδοχικές παρεμβάσεις του σε διάστημα μίας ώρας (18.57 και 19.43), εν ολίγοις έπραξε τα εξής:
α) διέγραψε το μεγαλύτερο μέρος του λήμματος «ΑΚΕΠ» μαζί με τις παραπομπές και τους εξωτερικούς συνδέσμους του
β) το αντικατέστησε με κείμενο το οποίο κατά βάση αποτελείται από σκόρπια αποσπάσματα του προηγούμενου κειμένου (!;), τώρα όμως ασυνάρτητα συνδυασμένα μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να μην διαθέτουν πια λογική δομή και τεκμηρίωση, αφού έχουν παραποιηθεί ή/και αφαιρεθεί ουσιώδεις πληροφορίες, ενώ, τέλος, είναι και εμφανώς ασύντακτα και γραμματικά ανορθόγραφα, ώστε σε ορισμένα σημεία δεν βγαίνει καν νόημα.
Π.χ. παραθέτω: «Το Α.Κ.Ε.Π. ιδρύθηκε από πρώην μέλη και στελέχη πολιτικών φορέων της αριστερή (;;;) με πρωτοβουλία του Αντώνη Χάλαρη.».
γ) πρόσθεσε ένα μικρό εισαγωγικό σημείωμα περί του ΑΚΕΠ με ανακρίβειες, και έναν πίνακα με γενικότητες που ελάχιστη σχέση έχουν με την ιδεολογία του ΑΚΕΠ.

Με αυτές τις ενέργειες του Hellas2018 (άδολες θέλω να πιστεύω, εντούτοις ακατανόητες σε εμένα, αφού και ο ίδιος ο Hellas2018 δεν μπήκε στον κόπο να τις αιτιολογήσει), ένα αμερόληπτο, σαφές και εγκυκλοπαιδικά άρτιο παρότι συνοπτικό λήμμα για το ΑΚΕΠ (από το οποίο κάποιος αναγνώστης –ανεξαρτήτως του εάν συμφωνεί ή διαφωνεί με το ΑΚΕΠ- μπορούσε να αντλήσει μερικές χρήσιμες και έγκυρες πληροφορίες), μετετράπη σε ένα λήμμα «καρικατούρα» ανάξιο για το παγκόσμιο κύρος και τις αρχές της ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ (όπως θα σας αποδείξω κατόπιν με παραδείγματα, αν και μια απλή σύγκριση των δύο λημμάτων αρκεί) και που το περιεχόμενό του ουδεμία σχέση έχει με τις θέσεις και την δράση της με κομματική συγκρότηση πολιτικής συλλογικότητας ΑΚΕΠ.
Ακόμη και οι λίγες πληροφορίες που διατηρήθηκαν από το προϋπάρχον λήμμα, πολύ δε περισσότερο αυτές που προστέθηκαν, είναι παραποιημένες, στερούμενες αναφορών, και μάλλον «κουτσομπολίστικου» παρά ουδέτερου, ενημερωτικού και εγκυκλοπαιδικού χαρακτήρα, παραβιάζοντας έτσι κατάφωρα όχι μόνο το πνεύμα και το γράμμα των πυλώνων δημοσίευσης, τελικά τον κοινό σκοπό του πολύ αξιόλογου, δημοκρατικού και πρωτότυπου εγχειρήματος της ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ, αλλά πάνω απ’ όλα την κοινή λογική.

[Παραθέτω από τη ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ:
Βικιπαίδεια: Τι σημαίνει «Αγνοήστε όλους τους κανόνες»
Το πνεύμα του κανόνα υπερισχύει του γράμματος του κανόνα. Ο κοινός σκοπός της οικοδόμησης μιας ελεύθερης εγκυκλοπαίδειας υπερισχύει και των δύο. Αν ο κοινός σκοπός υπηρετείται καλύτερα με την αγνόηση του γράμματος ενός συγκεκριμένου κανόνα, τότε αυτός ο κανόνας θα πρέπει να αγνοηθεί.
Γιατί η «χρήση της κοινής λογικής» δεν είναι μια από τις επίσημες πολιτικές; Δεν χρειάζεται να είναι, καθώς ως θεμελιώδης αρχή είναι πάνω από κάθε πολιτική.]

ΛΙΓΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
Βασιζόμενος στο γεγονός ότι δηλωμένος σκοπός της ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ και όραμα των ιδρυτών της είναι να παρέχει στον γενικό χρήστη (αναγνώστη ή/και συγγραφέα, με μόνη αναγκαία οικονομική προϋπόθεση την πρόσβασή του στο διαδίκτυο) άρθρα/λήμματα, τα οποία συνοψίζουν επαληθευμένες αποδεκτές γνώσεις/πληροφορίες, γραμμένα υπό ουδέτερη οπτική γωνία, με αναφορά σε αξιόπιστες πηγές κλπ., παραθέτω ενδεικτικά μερικά συγκεκριμένα παραδείγματα παραβίασης από τον Hellas2018 του γράμματος, του πνεύματος, του κοινού σκοπού της ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ αλλά και της κοινής λογικής, μαζί με τις -νομίζω- εύλογες απορίες μου.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1ο:
Ο Hellas2018 αφαίρεσε όλες τις άκριτες πληροφορίες σχετικά με τον τίτλο του ΑΚΕΠ, το ιστορικό της ίδρυσής του, τις ιδιότητες μελών της συλλογικής ηγεσίας του, την πολύχρονη δράση του, την αναλυτική συμμετοχή του σε εκλογές, την υπό όρους και προϋποθέσεις συνεργασία του με άλλους πολιτικούς σχηματισμούς κλπ. κλπ., δηλαδή οτιδήποτε είχε πραγματική σχέση με την εν γένει παρουσία του ΑΚΕΠ στην πολιτική ζωή της χώρας (μικρή ή μεγάλη, σημαντική ή όχι, σωστή ή λάθος… ας το έκρινε ο αναγνώστης).
Διατήρησε βεβαίως λίγες αποσπασματικές και παραποιημένες πληροφορίες στο ιστορικό και στον πίνακα που προσέθεσε, τέτοιες ώστε εν τέλει όποιος αναγνώστης διαβάσει το εναπομείναν λήμμα, βγάζει με δυο λόγια το εξής συμπέρασμα:
Το ΑΚΕΠ είναι μια αριστερή (;), σοσιαλιστική (;), ευρωσκεπτικιστική (;) οργάνωση (;), χωρίς συγκεκριμένες θέσεις (!), που ιδρύθηκε κάπου-κάπως-κάποτε-από κάποιους (;!), απλά και μόνο για να κατέβει σε κάποιες εκλογές (χωρίς μήνα, χρόνο κλπ.), για να συνεργαστεί χωρίς λόγο (!;) με κάποιους (;) που για άγνωστο λόγο το δέχτηκαν κιόλας (!!!). Τέλος!!!!
Είναι αυτό «εγκυκλοπαιδική», «αξιόπιστη» και «ουδέτερη» ενημέρωση;;;...

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2ο:
Ο Hellas2018 αφαίρεσε ακόμη και τις ημερομηνίες γέννησης και θανάτου του ιδρυτή του ΑΚΕΠ Αντώνη Χάλαρη, και το όνομα του πατέρα του (Πέτρος)!
Το ονοματεπώνυμο του ΓΓ του ΑΚΕΠ Σεραφείμ (Μάκη) Παπαπέτρου, το έκανε σκέτο «Μάκης» και μάλιστα «Παπαπέτρος»!
Το έτος ίδρυσης του ΑΚΕΠ είναι 1984 και όχι 1989 όπως αναφέρει στην εισαγωγή που «διόρθωσε» Hellas2018.
Τα χρώματα του ΑΚΕΠ, σύμφωνα με το καταστατικό του που είναι κατατεθειμένο στον Άρειο Πάγο, είναι το μπλε και το κόκκινο, και όχι μόνο το κόκκινο όπως αναγράφεται στον πίνακα που προσέθεσε ο Hellas2018, κλπ.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 3ο:
O Hellas2018 αφαίρεσε από το λήμμα τον «Ιδεολογικό προσανατολισμό» (πώς δηλαδή αυτοπροσδιορίζεται το ΑΚΕΠ), τις θέσεις του ΑΚΕΠ για την αντιμετώπιση της κρίσης, τις θέσεις του ΑΚΕΠ για τα καθεστώτα της πρώην ΕΣΣΔ και των χωρών του Συμφώνου της Βαρσοβίας κλπ -θέσεις μάλιστα οι οποίες στο αρχικό λήμμα παρουσιάζονταν με έναν συνοπτικό και αντικειμενικό τρόπο, καθόλου αξιολογικό ή ηθικό (δηλ. αν αυτές οι θέσεις είναι καλές ή κακές κλπ), με χαρακτήρα ενημερωτικό παρά αυτοαναφορικό, με λίγες και επιλεκτικές παραπομπές, συνδέσμους κλπ (αφού εξάλλου αυτά είναι αλλού δημοσιευμένα παντοιοτρόπως με αφίσες, κείμενα, σε διάφορα site κλπ.).
Έτσι όμως, ο Hellas2018 «πέτυχε» τα εξής:
α) αποστέρησε τον γενικό αναγνώστη από μια αντικειμενική και άκριτη ενημέρωση, μια πρώτη τέλος πάντων γενική εικόνα για το τι υποστηρίζει το ΑΚΕΠ για μια σειρά θέματα (όχι τι πιστεύει ο καθείς για αυτά τα θέματα, αλλά τί το ΑΚΕΠ πιστεύει).
β) αφού αφαίρεσε αυτά ο Hellas2018, μπόρεσε πλέον να γράψει ό,τι ο ίδιος νομίζει για το ΑΚΕΠ, διαπράττοντας το μέγιστο σφάλμα ως προς το σκοπό της ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ (αλλά και κάθε αξιόπιστης εγκυκλοπαίδειας), την ουδέτερη οπτική γωνία. Έτσι πχ, αφού δεν άφησε καμιά παραπομπή, μπόρεσε εν κενώ να κάνει ερμηνείες κατά την προσωπική του κρίση και το δικό του «αφήγημα» (= προπαγάνδα), στον δε πίνακα που προσέθεσε, να προσδιορίσει το ΑΚΕΠ ως «σοσιαλιστικό, αριστερό, ευρωσκεπτικιστικό» κλπ., δηλαδή με όρους γενικευτικούς, που επιδέχονται πολλαπλές και ενίοτε αντικρουόμενες ερμηνείες, και που εν πάση περιπτώσει το ΑΚΕΠ δεν χρησιμοποιεί ΠΟΤΕ σε κανένα κείμενό του!!

Ο Hellas2018, επομένως, έγραψε, διόρθωσε, πρόσθεσε, αφαίρεσε κλπ. λήμμα για το ΑΚΕΠ, χωρίς ποτέ να έχει διαβάσει κείμενα του ΑΚΕΠ (αν τα διάβασε πρόκειται για σκόπιμη διαστρέβλωση).
Αλλά κι αν, υπό μια διασταλτική ερμηνεία, πούμε ότι «αυτή την εντύπωση στο κάτω κάτω βρε αδερφέ έχει σχηματίσει ο Hellas2018 για το ΑΚΕΠ»… μα τότε, προς τί η αφαίρεση του ιδεολογικού προσανατολισμού κλπ κλπ.; Ώστε ο ουδέτερος αναγνώστης να μην μπορεί πια ο ίδιος να συγκρίνει, να επιβεβαιώσει, να απορρίψει, να διαπιστώσει τις ομοιότητες και τις διαφορές του ΑΚΕΠ με άλλες συλλογικότητες, οργανώσεις κλπ. που (αυτό-)προσδιορίζονται με τους ίδιους γενικευτικούς πολιτικούς όρους; Ακατανόητο!!
Μάλιστα ο Hellas2018 αφαίρεσε και όλες τις παραπομπές και τους εξωτερικούς συνδέσμους, έτσι ώστε ο ανυποψίαστος αναγνώστης να μην έχει πλέον καμιά δυνατότητα -ακόμα κι αν είχε την θέληση και τη διάθεση και με πολύ κόπο- να διασταυρώσει τα γραφόμενα στο (παραποιημένο από τον ίδιο) εναπομείναν λήμμα!

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 4ο:
Σε τι εξυπηρετεί την αξιοπιστία και την ενημέρωση πχ η αφαίρεση από τον Hellas2018 της παραπομπής σε ένα από τα πιο έγκυρα ελληνικά δημοσιογραφικά site (πάντως όχι φιλικό προς τις απόψεις του ΑΚΕΠ), το Capital.gr, όπου με κείμενό του ο Δημήτρης Σ. Παπαγγελόπουλος (τότε Σύμβουλος Στρατηγικής & Επικοινωνίας και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας -δηλ. πολιτικός αντίπαλος του ΑΚΕΠ), αντιπαρατίθεται με ευγένεια και σοβαρότητα σε πραγματικές (και όχι παραποιημένες) θέσεις του ΑΚΕΠ; Σημειωτέον, αυτόν τον σύνδεσμο τον είχα προσθέσει εγώ προσωπικά ώστε να υπάρχει στο λήμμα και η αντίθετη άποψη!
Σε τι εξυπηρετεί την αξιοπιστία και την ενημέρωση πχ η αφαίρεση από τον Hellas2018 της παραπομπής που υπήρχε στο αρχικό λήμμα σε μια από τις ιστορικότερες γαλλικές εφημερίδες, της «L’ Humanité», όπου, μεταξύ άλλων, ο ΓΓ του ΑΚΕΠ Σεραφείμ (Μάκης) Παπαπέτρου, κατόπιν αιτήματος της ίδιας της εφημερίδας, παρουσίαζε ορισμένες πτυχές της πολιτικής του ΑΚΕΠ όπως αυτές εντάσσονται σε ένα ελληνικού αλλά και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος θέμα;
Σε τι εξυπηρετεί την αξιοπιστία και την ενημέρωση, η αφαίρεση και των υπόλοιπων παραπομπών και συνδέσμων, μέσω των οποίων ο τυχόν ενδιαφερόμενος αναγνώστης μπορούσε (στο αρχικό λήμμα) να διασταυρώσει και να μελετήσει περαιτέρω αν θέλει τις (πραγματικές) θέσεις του ΑΚΕΠ, και που –ορθώς, αλλοίμονο!- δεν θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στο χώρο του λήμματος στην ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ…

Κλπ. κλπ. κλπ…
Άλλα αντί άλλων, και ων ουκ έστιν αριθμός.

Θα μπορούσα να συνεχίσω, νομίζω όμως ότι κάθε καλόπιστος -αλλά και κάθε κακόπιστος- αντιλαμβάνεται ότι η αποκατάσταση του λήμματος στην προτέρα του μορφή ήταν παραπάνω από επιβεβλημένη.

Έτσι, στις 8 Μαΐου 2024 στις 10.59πμ, παρενέβην και απλώς επανέφερα το λήμμα στην προϋπάρχουσα, αμετάβλητη (με μικροδιορθώσεις) από το 2018, μορφή του, επισημαίνοντας καλοπροαίρετα το αυτονόητο στην συνοπτική επεξεργασία: «Επαναφορά της προηγούμενης έκδοσης που πληροί τα κριτήρια εγκυκλοπαιδικότητας, ουδετερότητας, αξιοπιστίας και αναιρεί δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων (ύπουλος βανδαλισμός)».

Πριν καν περάσουν 4 λεπτά, ο Hellas2018 στις 11.03πμ αναιρεί την επαναφορά με μοναδική αιτιολόγηση «ότι τα βγάλαμε από το μυαλό μας» (βλ. Βικιπαίδεια: κανόνας ευγενείας).

Στις 15.28, αναιρώ ξανά την αναίρεση, επαναφέροντας το λήμμα στην επί χρόνια προτεραία έκδοσή του, και επωνύμως «απορήσας εκ πάντων οδυνηρώς κράζω»: «Το ΑΚΕΠ δεν αυτοπροσδιορίζεται σαν σοσιαλιστικό, αριστερό, ευρωσκεπτικιστικό. Οι θέσεις και η πολιτική δράση του επαληθεύονται πρωτογενώς και δευτερογενώς στα link (πχ άρθρο εφημ. Humanité, κείμενο συμβούλου της ΝΔ κλπ. κλπ.) Μ. Γρηγοριάδης, μέλος ΕΓ ΑΚΕΠ»… Και βέβαια, μετά λίγη ώρα ο Hellas2018, επανακάμψας δριμύτερος, πάλι άνευ αιτιολόγησης, αναιρεί την αναιρεθείσα αναίρεση.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι το λήμμα «ΑΚΕΠ», όπως προκύπτει από το ιστορικό αλλαγών, την τελευταία περίπου εξαετία έχει επί της ουσίας την ίδια δομή. Κατά το παρελθόν, υπήρξαν συνεισφορές από τον διαχειριστή και παλαιότερο ενεργό χρήστη της Βικιπαίδεια Geraki, από τον διαχειριστή MARKELLO, αλλά και από άλλους χρήστες, οι οποίοι βελτίωσαν το λήμμα χωρίς να αλλάξουν τη δομή του. Μάλιστα, ο χρήστης Hellas2018, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, έχει παρέμβει με 4 συνεισφορές στο λήμμα «ΑΚΕΠ», πρώτη φορά το 2018, άλλοτε βελτιωτικά άλλοτε όχι, πάντως ποτέ δεν προέβη σε τέτοια ολική πράξη βανδαλισμού. Και εκφράζω εύλογα την απορία μου: τι συνειρμούς και διαπιστώσεις έκανε αυτή τη φορά ο Hellas2018, που δεν έκανε στις προηγούμενες διορθώσεις του; «Τι μύγα τον τσίμπησε τώρα;», που λέει κι ο λαός.

Κατόπιν τούτων, και πριν υποπέσουμε στην «αμαρτία» του διορθοπόλεμου, αποφάσισα να απευθυνθώ στην βέλτιστη κρίση σας, για να επανέλθει με δική σας παρέμβαση το λήμμα «ΑΚΕΠ» στην προηγούμενη -πριν τις ενέργειες του Hellas2018- έκδοσή του, έτσι ώστε να λειτουργήσει η θεμελιώδης αρχή: «η κοινή λογική».

Με τιμή,
Μανώλης Γρηγοριάδης, μέλος της ΕΓ της ΚΕ του ΑΚΕΠ

ΥΓ: το παραπάνω κείμενο αναρτήθηκε στο Σημειωματάριο διαχειριστών. Παραθέτω και την απάντηση που έδοσε ο διαχειριστής MARKELLOS:
Όλα αυτά που αναφέρετε δεν έχουν να κάνουν με τους διαχειριστές καθώς δεν είναι αρχισυντάκτες. Μπορεί να προτείνετε αλλαγές και διορθώσεις για το λήμμα στη σελίδα Συζήτηση:Αυτοδύναμο Κίνημα Επαναστατικής Πολιτικής. Καλό είναι όμως πριν να διαβάσετε την πολιτική του εγχειρήματος και ειδικά τις σελίδες Βικιπαίδεια:Σύγκρουση κινήτρων, Βικιπαίδεια:Αξιόπιστες πηγές (το ιστολόγιο του κόμματος και οι συνεντεύξεις των μελών του σίγουρα δεν είναι) και Βικιπαίδεια:Τι δεν είναι η Βικιπαίδεια. Καλή συνέχεια.--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 17:55, 16 Μαΐου 2024 (UTC)[απάντηση]

Κατά τη γνώμη μου, το μόνο λάθος που έκανε ο χρήστης Hellas 2018 - εκτός του ότι δεν αιτιολόγησε στη σύνοψη επεξεργασίας το σκεπτικό των αλλαγών του, ως όφειλε - είναι η αφαίρεση της πηγής της Humanite. Κατά τα άλλα, επειδή προφανώς δεν διαβάσατε τις σελίδες που σας υπέδειξε ο χρήστης MARKELLOS, να σας μεταφέρω εδώ τι γράφει η πολιτική: αυτοδημοσιευμένα μέσα (βιβλία, ενημερωτικά δελτία, προσωπικές ιστοσελίδες, ανοιχτά wiki, ιστολόγια, προσωπικές σελίδες στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, φόρουμ στο διαδίκτυο ή tweets) είναι σε γενικές γραμμές μη αποδεκτά. Βικιπαίδεια:Αξιόπιστες πηγές#Αυτοδημοσιευμένες πηγές (δικτυακές και έντυπες). Εσείς έχετε χρησιμοποιήσει ως επαλήθευση των πληροφοριών, τι ; μπλογκ του ΑΚΕΠ και τίποτα άλλο!!! Φοβάμαι ότι αν θέλετε να εμπλουτίσετε το κείμενο του κόμματος πρέπει να καταθέσετες αξιόπιστες, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ, δημοσιογραφικές ή επιστημονικές πηγές δημοσιευμένες πηγές, που να υποστηρίζουν όσα γράφονται, που δύσκολα θα βρεθούν (εξ ου και το ζήτημα της εγκυκλοπαιδικότητας. 77.49.96.97 17:04, 18 Μαΐου 2024 (UTC)[απάντηση]

Για τη διαγραφή του "Ιδεολογικού προσανατολισμού" από το λήμμα "Αυτοδύναμο Κίνημα Επαναστατικής Πολιτικής" - "ΑΚΕΠ"[επεξεργασία κώδικα]

Αγαπητοί διαχειριστές

Με απορία και έκπληξη διαπίστωσα ότι στο λήμμα «ΑΚΕΠ» της ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ αφαιρέθηκαν από εσάς οι «Θέσεις» και ο «Ιδεολογικός προσανατολισμός» της με κομματική συγκρότηση πολιτικο-ιδεολογικής συλλογικότητάς ΑΚΕΠ -της οποίας αποτελώ μέλος- με το αιτιολογικό ότι είναι «πολιτικές τοποθετήσεις» και ότι «η ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ είναι εγκυκλοπαίδεια».

Η απορία μου, ως απλού χρήστη της ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ, είναι η εξής: η συνοπτική και ουδέτερη παράθεση (δηλαδή χωρίς αξιολογικού ή ηθικού τύπου εκτεταμένες αναλύσεις) των αρχών, των πολιτικών θέσεων και της ιδεολογίας ενός πολιτικού κόμματος, οργάνωσης, συλλογικότητας κλπ., στερείται εγκυκλοπαιδικού ενδιαφέροντος;;

Σημειώνω παρεμπιπτόντως, ότι στο λήμμα «ΑΚΕΠ» υπάρχουν και δεν διαγράφηκαν –και καλώς ίσως- αξιολογήσεις και απλοί (ή, μάλλον, θα έλεγα απλοϊκοί) πολιτικοί ισχυρισμοί και «τοποθετήσεις» «τρίτων», στερούμενων επαρκούς στήριξης και απόδειξης, χωρίς τουλάχιστον να αναφέρονται και οι αντίστοιχες θέσεις του ΑΚΕΠ που θα επαλήθευαν (ή θα κατέρριπταν) αυτούς τους ισχυρισμούς.

Μπορεί, δηλαδή, κάποιος να ανεβάσει πχ στο λήμμα για την ΝΔ ισχυρισμούς εχθρικά ή πολεμικά ή υβριστικά γραμμένους σε εφημερίδες προσκείμενες πχ στον ΣΥΡΙΖΑ, ή, το ίδιο, πχ για τον ΣΥΡΙΖΑ από τον «Ριζοσπάστη» κοκ., χωρίς ταυτόχρονα να υπάρχουν προς σύγκριση οι επίσημα δημοσιευμένες θέσεις των αντίστοιχων κομμάτων;
Εμένα πάντως, εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα μου φαινόταν τελείως παράλογο, σίγουρα αντι-«εγκυκλοπαιδικό» (πέραν από, προφανώς, αντιδημοκρατικό!!). Και τότε, ουδέποτε θα χρησιμοποιούσα ως χρήστης την ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ για να αντλήσω πληροφορίες για οποιονδήποτε πολιτικό σχηματισμό, ή ιδεολογία, ή πρόσωπο κλπ. (αφού το μόνο που θα μάθαινα είναι τι λένε οι άλλοι γι’ αυτούς και ποτέ τι λένε οι ίδιοι, ώστε να μπορώ να κάνω μια έστω απλή σύγκριση και επαλήθευση…).


Η απορία μου όμως γίνεται έκπληξη διότι, ακριβώς ως χρήστης της ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ ενασχολούμενος με τα «κοινά», γνωρίζω ότι, και στην ελληνική ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ αλλά και στα παραρτήματα άλλων χωρών, τα λήμματα των πολιτικών κομμάτων κλπ. αφιερώνουν εκτεταμένες και πολλές φορές αυτούσιες παραθέσεις για τις ιδεολογικές και καταστατικές αρχές τους, τα προγράμματα, τους στόχους, τη μορφή οργάνωσής τους, δηλώσεις στελεχών τους κλπ κλπ., μαζί βεβαίως με κριτικές «τρίτων» –πράγμα καθόλα φυσιολογικό και «εγκυκλοπαιδικό».

Μιλώντας δε για την ελληνική ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ, με μια απλή περιήγηση πχ στα λήμματα των πολιτικών κομμάτων και σχηματισμών που λαμβάνουν μέρος στις παρούσες Ευρωεκλογές (είτε δεξιάς είτε αριστερής είτε κεντρώας προέλευσης, είτε κοινοβουλευτικά είτε εξωκοινοβουλευτικά, είτε «μεγάλα» είτε «μικρά» από άποψη εκλογικής απήχησης), αλλά ακόμα και σε λήμματα κομμάτων που έχουν από καιρό πάψει να υφίστανται, ακόμα-ακόμα και σε πολιτικούς σχηματισμούς άλλων χωρών… καταδεικνύεται πως υπάρχουν σαφείς παράγραφοι με τίτλους όπως: «Θέσεις», «Ιδεολογία», «Ιδρυτική διακήρυξη», «Πρόγραμμα», αυτούσια ψηφίσματα και αποφάσεις συνεδρίων κλπ κλπ κλπ. Ενώ, πολύ συχνά υπάρχουν διατυπώσεις όπως: [το τάδε κόμμα] «αποδέχεται και προωθεί…», «σύμφωνα με το καταστατικό του…», «όπως αναφέρει στο πρόγραμμά του…», «όπως διακηρύσσει…», «όπως αυτοπροσδιορίζεται…», «ως στόχο έχει…», «σύμφωνα με την ιστοσελίδα του κόμματος…» κλπ κλπ κλπ.,

και πάντοτε ακολουθεί η κατά λέξη, εντός ή εκτός εισαγωγικών, παρατακτική παράθεση των αντίστοιχων απόψεών του κόμματος, των προγραμματικών του θέσεων κλπ. Και πολύ σωστά, κατά την ταπεινή γνώμη μου!!
[προς επίρρωση των παραπάνω, βλέπε λήμματα της ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ για: ΝΔ Νέα Δημοκρατία#Ιδεολογία, ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς - Προοδευτική Συμμαχία#Ιδεολογία, ΚΚΕ ΚΚΕ#Πρόγραμμα και Θέσεις, ΝΙΚΗ Νίκη (πολιτικό κόμμα)#Ιδεολογία και θέσεις, ΛΑΕ-ΑΑ Λαϊκή Ενότητα - Ανυπότακτη Αριστερά#Θέσεις, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ Ελληνική Λύση#Θέσεις και ιδεολογία, ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ Πλεύση Ελευθερίας#Θέσεις, ΛΑΟΣ Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός#Ιδεολογία και πολιτικές τοποθετήσεις, ΑΝΤΑΡΣΥΑ Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή#Θέσεις, ΕΠΑΜ Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο#Θέσεις κ.ά.]

Χάριν δε -ακραίου- παραδείγματος, σας παραπέμπω στο κείμενο του προγράμματος του «Εθνικοσοσιαλιστικού Γερμανικού Εργατικού Κόμματος» (ναζιστικού) όπως εκφωνήθηκε από τον ίδιο τον Χίτλερ στην μπυραρία Staatliches Hofbräuhaus του Μονάχου το 1920, που παρατίθεται ολόκληρο –και ορθώς- στη ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ.

Ερωτώ λοιπόν: τα παραπάνω αναφερόμενα παραδείγματα, δεν είναι «πολιτικές τοποθετήσεις»; και δεν εμπίπτουν στο κριτήριο της «εγκυκλοπαιδικότητας»;
Για το λήμμα «ΑΚΕΠ» ισχύει κάποια ειδική εξαίρεση από αυτόν τον γενικό -μην πω καθολικό- κανόνα παρουσίασης των λημμάτων των πολιτικών σχηματισμών;

Παρακαλώ, εάν κάπου σφάλλω στους συλλογισμούς μου να μου το υποδείξετε, και μαζί έναν άλλο τρόπο να παρουσιαστούν «εγκυκλοπαιδικά» και «ουδέτερα» οι πολιτικές θέσεις του ΑΚΕΠ (αλλά και οποιουδήποτε άλλου πολιτικού οργανισμού), πέραν της -συνοπτικής προφανώς στα πλαίσια μιας εγκυκλοπαίδειας- παράθεσης των θέσεων αυτών.
Στην διακριτική σας ευχέρεια βεβαίως είναι να διατηρήσετε ή να διαγράψετε τον «Ιδεολογικό προσανατολισμό» κλπ. από το λήμμα «ΑΚΕΠ» –όπως εξάλλου και ολόκληρο το λήμμα.
Εμείς, πάντως, θα επιθυμούσαμε το λήμμα «ΑΚΕΠ» να εμπεριέχει και αυτά τα δεδομένα, που η κοινή πρακτική της ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ, στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο, για τους πολιτικούς σχηματισμούς (και όχι μόνο), σέβεται και εφαρμόζει.

Με τιμή,
Μανώλης Γρηγοριάδης, μέλος της ΕΓ της ΚΕ του ΑΚΕΠ

Τα έχουμε πει ξανά και ξανά. Σκοπός όλων των εθελοντών εδώ είναι η δημιουργία μιας εγκυκλοπαίδειας. Δεν τους ενδιαφέρει λοιπόν το τι «επιθυμεί» ο κάθε φορέας, οργανισμός, αθλητικός σύλλογος, τραγουδιστής, ηθοποιός, πολιτικός ...... να περιλαμβάνεται στο λήμμα που τον αφορά. Οπότε το τι επιθυμείτε δεν αφορά την κοινότητα εδώ.

Όσον αφορά τα λήμματα που αναφέρετε παραπάνω, σε αυτά τα επίμαχα κείμενα έχουν παραπομπές. Δεν είναι απλή αντιγραφή των θέσεων του κόμματος. Επίσης το ότι υπάρχουν δε σημαίνει ότι και όλα είναι σύμφωνα με την πολιτική.

Ισχυρίζεστε παραπάνω ότι κάνετε μια απορία ως απλός χρήστης αλλά εξ ορισμού για το συγκεκριμένο λήμμα δεν είστε απλός χρήστης, αλλά εκπρόσωπος του κόμματος. Συνεπώς δεν είστε το πλέον κατάλληλο πρόσωπο για να γράψει το λήμμα. Η πολιτική της Βικιπαίδειας δε σας απαγορεύει να επεξεργαστείτε το λήμμα, σας συνιστά ωστόοσο να μην το κάνετε. Θα πρέπει όμως οι επεξεργασίες σας να είναι τεκμηριωμένες με τρίτες αξιόπιστες πηγές και το κείμενο να είναι γραμμένο με τρόπο κατάλληλο για εγκυκλοπαίδεια.

Να αναφέρω επίσης, επειδή βλέπω τα κείμενα που επαναφέρετε δημοσιευμένα και αλλού στο διαδίκτυο ότι σύμφωνα με την πολιτική της Βικιπαίδεια δεν επιτρέπεται η ανάρτηση υλικού που δεν μπορεί να υπαχθεί στην άδεια Creative Commons CC-BY-SA 4.0. Αυτό σημαίνει ότι απαγορεύεται γενικά η δημοσίευση υλικού του οποίου κάποιος τρίτος έχει τα πνευματικά δικαιώματα, ακόμη και όταν τα διανέμει δωρεάν.--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 19:05, 27 Μαΐου 2024 (UTC)[απάντηση]