Πύλη:Ιστορία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
εμφ. επεξ. Πύλη Ιστορία

Η ιστορία είναι το παρελθόν όπως περιγράφεται σε γραπτά κείμενα, καθώς και η μελέτη του. Τα γεγονότα που εμφανίζονται πριν από γραπτά αρχεία θεωρούνται προϊστορία. Η «ιστορία» είναι ένας ευρύς όρος που σχετίζεται με παρελθόντα γεγονότα καθώς και με τη μνήμη, την ανακάλυψη, τη συλλογή, την οργάνωση, την παρουσίαση και την ερμηνεία των πληροφοριών σχετικά με αυτά τα γεγονότα. Οι μελετητές που γράφουν για την ιστορία ονομάζονται ιστορικοί.

Η ιστορία περιλαμβάνει επίσης την ακαδημαϊκή πειθαρχία που χρησιμοποιεί μια αφήγηση για να εξετάσει και να αναλύσει μια σειρά από παρελθόντα γεγονότα και να καθορίσει αντικειμενικά τα πρότυπα αιτίας και αποτελέσματος που τα καθορίζουν. Οι ιστορικοί μερικές φορές συζητούν τη φύση της ιστορίας και της χρησιμότητάς της, συζητώντας τη μελέτη του κλάδου ως αυτοσκοπό και ως έναν τρόπο παροχής «προοπτικής» στα προβλήματα του παρόντος.

εμφ. επεξ. Επιλεγμένο λήμμα

Η μελέτη του φαινομένου της δουλείας στην αρχαία Ελλάδα παρουσιάζει πλήθος σημαντικών μεθοδολογικών προβλημάτων. Οι γραπτές μαρτυρίες είναι ασύνδετες και αποσπασματικές, επικεντρωμένες κυρίως στην πόλη των Αθηνών. Καμία πραγματεία δεν είναι ειδικά αφιερωμένη στο ζήτημα. Η κωμωδία και η τραγωδία εμπεριέχουν στερεότυπα, ενώ η εικονογραφία δεν διαχωρίζει με σαφή τρόπο τους δούλους από τους τεχνίτες και εργάτες.

Οι απόψεις του φιλοσόφου Αριστοτέλη, υποδηλώνουν την ευδαιμονιστική αντίληψη, σύμφωνα με την οποία είναι αγενής η ζωή των χειρωνακτών, των εμπόρων της αγοράς ή των γεωργών και δεν επιτρέπει την απόκτηση της αρετής ή την ενασχόληση με τα πολιτικά στο άριστο πολίτευμά του.

Κύρια πηγή μας για την δουλεία στους αποκαλούμενους σκοτεινούς αιώνες είναι η ποίηση του Ομήρου και του Ησίοδου, που αποκαλύπτει σύνθετες σχέσης εξάρτησης ανάμεσα σε ελεύθερους και σκλαβωμένους ανθρώπους. Μεταγενέστερες αναφορές του Αριστοτέλη, του Πλούταρχου, του Αισχίνη, του Διόδωρου κ.ά. είναι αρκετές για να μας βοηθήσουν να σχηματίσουμε μια εικόνα του θέματος σε ό,τι αφορά στην αρχαιοελληνική κοινωνία. Ορισμένοι σκλάβοι είναι αιχμάλωτοι πολέμου, υποταγμένοι πλήρως στη θέληση ατόμων που κερδίζουν από το μόχθο τους. Άλλοι ζουν σχεδόν κάτω από τις ίδιες συνθήκες με τον κύριό τους, μέσα στα όρια του οίκου. Άλλοι είναι δημόσιοι σκλάβοι, άλλοι εργάζονται στα ορυχεία, ενώ από τον Δημοσθένη έχουμε αναφορά για τη σωματική τιμωρία τους. (Διαβάστε το υπόλοιπο λήμμα...)

εμφ. επεξ. Επιλεγμένη εικόνα
Σημάδια απο μαστίγωμα σκλάβου
2 Απριλίου 1863, Λουιζιάνα, ΗΠΑ
εμφ. επεξ. Είπαν για την ιστορία

Ρήσεις που είπαν σπουδαίες προσωπικότητες για την ιστορία: δεν βρέθηκε καταχώρηση