Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κοντολέων Τορνίκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κοντολέων Τορνίκης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση9ος αιώνας
Θάνατος10ος αιώνας
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΚατεπάνω της Ιταλίας (Μαΐου 1017 – Σεπτέμβριος 1017)
στρατηγός

Ο Κοντολέων Τορνίκης ήταν βυζαντινός αξιωματούχος κατεπάνω της Ιταλίας από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο του 1017. Καταγόταν από την Οικογένεια των Τορνικίων με αρμενικές και γεωργιανές ρίζες[1].

Ήταν αρχικά στρατηγός στην Κεφαλλονιά. Ως στρατηγός, συνόδευσε τον κατεπάνω Βασίλειο Μεσαρντονίτη στην Απουλία το 1011. Ο Βασίλειος πέθανε το 1016 και ο Κοντολέων ήταν υποψήφιος για να τον αντικαταστήσει, και έφθασε για αυτό τον σκοπό τον Μάιο της ίδιας χρονιά. Εκείνη την εποχή ο Μέλης του Μπάρι και ο αδελφός του Τάτος είχε ξεσηκωθεί και πάλι, αυτή τη φορά με με τη βοήθεια των Νορμανδών. Ο Λέων έστειλε τον Πασσιανό με έναν στρατό εναντίον του και οι δύο στρατοί συναντήθηκαν στο Φορτόρε. Η μάχη ήταν αμφίρροπη και ο Λέων έστειλε αυτή την φορά τον Τορνίκη όπου οδήγησε τους βυζαντινούς σε μια δεύτερη μάχη κοντά στη Σιβίτα. Αυτή η δεύτερη μάχη ήταν μια νίκη για τον Μέλης αν και οι Λύκος Πρωτοσπαθάριος και ο ανώνυμος χρονικογράφος του Μπαρ μιλάνε για ήττα του Μέλους. Μια τρίτη μάχη και μια αποφασιστική νίκη του Μέλους έγινε στη Βακαρίτσια με αποτέλεσμα ολόκληρη η περιοχή του Φορτόρε είχε περάσει στην εξουσία του Μέλη και τον Σεπτέμβριο ο Τορνίκης είχε απαλλαγεί από τα καθήκοντά του υπέρ του Βασίλειου Βοϊωάννου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ferdinand Chalandon, Histoire de la domination normande en Italie et en Sicile, Paris, 1907.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Kontoleon Tornikios της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).