Μετάβαση στο περιεχόμενο

Mozilla Corporation

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Mozilla Corporation
Νομική μορφήΙδιωτική Εταιρεία
ΊδρυσηΚαλιφόρνια, ΗΠΑ (2005)
ΙδρυτήςΊδρυμα Mozilla
ΈδραMountain View,
Καλιφόρνια, ΗΠΑ, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Σημαντικά πρόσωπαJohn Lilly, CEO
Προϊόντα/
Υπηρεσίες
Mozilla Firefox
Mozilla Thunderbird
ΠροϊόνταMozilla Firefox, Firefox OS, Firefox Focus, Firefox for Android, Mozilla Thunderbird και IRL: Online Life Is Real Life
Κύκλος εργασιών$75,130,722 (2007)[1]
ΙδιοκτήτηςΊδρυμα Mozilla
Υπάλληλοι250+[2]
ΜητρικήΊδρυμα Mozilla
Ιστότοποςmozilla.com
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Σελίδα στο Linkedin
Commons page Πολυμέσα

Η Mozilla Corporation είναι θυγατρική εταιρεία του ιδρύματος Mozilla που συντονίζει και ενσωματώνει την ανάπτυξη εφαρμογών σχετικών με το Διαδίκτυο όπως οι web browsers Mozilla Firefox και SeaMonkey Navigator και ο email client Mozilla Thunderbird. Στην ανάπτυξη των εφαρμογών της Mozilla συμμετέχουν χιλιάδες μέλη της κοινότητας ανοικτού λογισμικού, ενώ ορισμένοι είναι υπάλληλοι της εταιρείας. Η εταιρεία είναι επίσης επιφορτισμένη με την διανομή και την προώθηση των συγκεκριμένων προϊόντων. Αντίθετα από το μη κερδοσκοπικό Mozilla Foundation, η Mozilla Corporation είναι μια κανονική επιχείρηση εγγεγραμμένη στα φορολογικά μητρώα. Η Mozilla Corporation επενδύει μερικά ή όλα τα κέρδη της για την ανάπτυξη των εφαρμογών της.[3] Στόχος της εταιρείας είναι να υλοποιήσει τους κοινωφελείς στόχος του Mozilla Foundation και να "προωθήσει την καινοτομία και την δυνατότητα επιλογής στο Internet".[4]

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εταιρία Mozilla ιδρύθηκε στις 3 Αυγούστου του 2005 για να χειρίζεται τα των εσώδων που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις του ιδρύματος Mozilla. Σαν μη-κερδοσκοπικός οργανισμός, το ίδρυμα Mozilla, είναι περιορισμένο στους τύπους και τα μεγέθη των εσώδων. Η εταιρία Mozilla, σαν φορολογητέα οργάνωση, δεν χρειάζεται να συμμορφώνονται με τόσο αυστηρούς κανόνες.

Σημαντικά γεγονότα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Μάρτιο του 2006, ο Jason Calacanis ανέφερε μια φήμη στο blog του ότι η εταιρία Mozilla κέρδισε $72 εκατ. κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, κυρίως χάρη στο πλαίσιο αναζήτησης Google στο πρόγραμμα περιήγησης Firefox[5]. Δύο χρόνια αργότερα, το TechCrunch έγραψε: «σε αντάλλαγμα για τη Google ως προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στο Firefox, η Google πληρώνει τη Mozilla ένα σημαντικό ποσό -. το 2006, το σύνολο ανήλθε σε περίπου $ 57 εκατ. ευρώ, ή το 85% των συνολικών εσόδων της εταιρείας η συμφωνία επρόκειτο αρχικά να λήξει το 2006, αλλά αργότερα επεκτάθηκε μέχρι το 2008 και τώρα θα τρέξει μέχρι το 2011 ". [10] Η συμφωνία παρατάθηκε ξανά για άλλα 3 χρόνια, μέχρι το Νοέμβριο του 2014. Σε αυτή την τελευταία συμφωνία η Mozilla θα πάρει άλλα $900 εκατομμύρια δολάρια ($ 300.000.000 ετησίως) από την Google, σχεδόν 3 φορές το προηγούμενο ποσό[6].

Τον Αύγουστο του 2006, η Microsoft δημοσίευσε μια επιστολή στα Mozilla newsgroups [12], και προσφέρθηκε να ανοίξει μια νέα ανοιχτού κώδικα εγκατάσταση στην έδρα της στο Ρέντμοντ, για μηχανικούς λογισμικού της Mozilla.Η Mozilla απάντησε με την αποδοχή της προσφοράς [7].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Mozilla Foundation and Subsidiary: Independent Auditors' Report and Consolidated Financial Statements» (PDF). Mozilla Foundation. 19 Σεπτεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 16 Ιουλίου 2009. 
  2. "D7: Firefox Defines "Modern Browsers", Talks Competition with IE, Safari, and Google" Αρχειοθετήθηκε 2010-04-09 στο Wayback Machine. Retrieved on 2009-07-22
  3. «Mozilla Foundation Reorganization». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Αυγούστου 2005. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2010. 
  4. http://www.mozilla.org/press/mozilla-2005-08-03.html Mozilla press release: "Mozilla Foundation Forms New Organization to Further the Creation of Free, Open Source Internet Software, Including the Award-Winning Mozilla Firefox Browser"
  5. «Firefox (Mozilla Corporation/Mozilla Foundation) made $72M last year?!». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουλίου 2013. 
  6. [www.pcmag.com/article2/0,2817,2398046,00.asp «Google Paying Mozilla Almost $1B for Firefox Search: Why?»] Check |url= value (βοήθεια). Ανακτήθηκε στις 4 Ιουλίου 2013. 
  7. «Microsoft offers helping hand to Firefox». Ανακτήθηκε στις 4 Ιουλίου 2013. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]