Το χρώμα του χρήματος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το χρώμα του χρήματος
(The Color of Money)
ΣκηνοθεσίαΜάρτιν Σκορσέζε
ΠαραγωγήΈρβινγκ Αξελράντ
Μπάρμπαρα Ντε Φίνα
ΣενάριοΡίτσαρντ Πράις
Βασισμένο σεThe Color of Money
ΠρωταγωνιστέςΠωλ Νιούμαν
Τομ Κρουζ
Μάρι Ελίζαμπεθ Μαστραντόνιο
ΜουσικήΡόμπι Ρόμπερτσον
ΦωτογραφίαΜάικλ Μπόλχαους
ΜοντάζΘέλμα Σουνμέικερ
Εταιρεία παραγωγήςTouchstone Pictures
Silver Screen Partners II
ΔιανομήBuena Vista Pictures
Πρώτη προβολή17  Οκτωβρίου 1986 (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής), 26  Φεβρουαρίου 1987 (Γερμανία)[1] και 1986
Κυκλοφορία17 Οκτωβρίου 1986
Διάρκεια120 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός$13,8 εκατομ. δολάρια
Ακαθάριστα έσοδα$52,3 εκατ. δολάρια
ΠροηγείταιΟ κόσμος είναι δικός μου

Το χρώμα του χρήματος (αγγλικά: The Color of Money) είναι Αμερικανική δραματική ταινία του 1986, σε σκηνοθεσία Μάρτιν Σκορσέζε και σενάριο του Ρίτσαρντ Πράις, η οποία κυκλοφόρησε από την Touchstone Pictures. Βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του 1984 από τον Ουόλτερ Τέβις. Πρωταγωνιστούν οι Πωλ Νιούμαν και Τομ Κρουζ, με τους Μέρι Ελίζαμπεθ Μαστραντόνιο, Έλεν Σίβερ και Τζον Τουρτούρο ως υποστηρικτικοί χαρακτήρες.

Η ταινία συνεχίζει την ιστορία του παίκτη μπιλιάρδου Έντουαρντ "Φαστ Έντι" Φέλσον από το πρώτο μυθιστόρημα του Τέβις, το The Hustler, με τον Νιούμαν να επιστρέφει στο ρόλο του από τη διασκευή του μυθιστορήματος, το Ο κόσμος είναι δικός μου του 1961. Η ταινία ξεκινάει περισσότερο από 25 χρόνια από τη προηγούμενη ταινία, με τον Έντι Φέλσον να αποχωρεί από το πρωτάθλημα μπιλιάρδου. Παρά το γεγονός ότι ο Τέβις έγραψε ένα σενάριο για την ταινία, προσαρμόζοντας την ιστορία από το μυθιστόρημά του, οι κινηματογραφιστές αποφάσισαν να μην το χρησιμοποιήσουν, αντιθέτως δημιούργησαν μια εντελώς διαφορετική ιστορία από αυτή του Τέβις.[2][3]

Ο Νιούμαν κέρδισε το Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του. Είναι το πρώτο βραβείο Όσκαρ που είχε πάρει μετά από οκτώ υποψηφιότητες, με τις εφτά από αυτές να ήταν για Α΄ Ανδρικού Ρόλου.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Έντουαρντ Φέλσον παλιός πρωταθλητής του μπιλιάρδου, γνωστός ως «Γρήγορος Έντι», είναι τώρα ένας πλούσιος προμηθευτής αλκοόλ. Έχουν περάσει 20 χρόνια από το θυελλώδες και τραγικό παρελθόν του και δεν ενδιαφέρεται πλέον για το μπιλιάρδο  και είναι αφοσιωμένος στην πώληση ουίσκι και στη σχέση του με την Τζανέλ.

Το περιστασιακό όραμα στο μπαρ της Τζανέλ για έναν αγώνα μεταξύ του ταλαντούχου Βίνσεντ Λόρια εναντίον του Τζούλιαν, του καλύτερου παίκτη της περιοχής, αναζωπυρώνει μια φλόγα που δεν έχει σβήσει ποτέ στον Έντι. Βλέπει τον εαυτό του ως νεαρό άνδρα στον ανώριμο Βίνσεντ: τεράστιες δυνατότητες και την ίδια αλαζονεία του να είναι απολύτως ο πιο έξυπνος, με τις δικές του υποκείμενες ψυχολογικές ελλείψεις.

Χωρίς να αγνοεί το κέρδος που θα μπορέσει να αποκομίσει εκμεταλλευόμενος την εμπιστοσύνη του νεαρού, απλά διδάσκοντάς του λίγο εμπόριο και εγγυώντας του χρήματα για στοιχήματα, ο Έντι καταφέρνει να πείσει τον Βίνσεντ και την κοπέλα του Κάρμεν να τον ακολουθήσουν σε μια περιοδεία στην χώρα σε αναζήτηση θυμάτων για να τους μαδήσουν. Έτσι, χρόνια μετά τον επώδυνο χωρισμό από το μπιλιάρδο, οι τρεις τους ξαναρχίζουν την περιήγηση σε κοντινές αίθουσες, εκμεταλλευόμενοι και τους παλιούς φίλους του Έντι, όπως τον παλιό τζογαδόρο Όρβις.

Ωστόσο, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει σε όλο αυτό το διάστημα, συμπεριλαμβανομένου του παιχνιδιού. Ο αριθμός των μπάλων στο παιχνίδι μειώθηκε σκόπιμα σε 9 για να αυξηθεί ο αριθμός των παιχνιδιών που μπορούν να παίξουν και πολλά από τα κόλπα που γνώριζε ο Έντι είναι πλέον γνωστά στους περισσότερους από αυτούς που σκοπεύει να εξαπατήσει. Σε αυτήν την γλυκόπικρη περιοδεία σε ορισμένες αμερικανικές πολιτείες, ο Έντι καταλαβαίνει για άλλη μια φορά και με δικά του έξοδα ότι δεν μπορεί ποτέ να εμπιστευτεί κανέναν, ούτε καν τον νεαρό και ταλαντούχο Βίνσεντ, που σπάνια ακούει τον μέντορά του, και δέχεται μόνο την επιρροή της Κάρμεν, που ενδιαφέρεται εξίσου για τις δυνατότητες του φίλου της, καθώς καταφέρνει να περιορίσει την πληθωρικότητα του.

Στο τέλος, απογοητευμένος από τη συμπεριφορά του νεαρού και καμένος από την ήττα με τον Άμος, ο Έντι εγκαταλείπει τον Βίνσεντ και την Κάρμεν, που πλέον είναι απόλυτα αυτάρκεις.

Το πάθος να παίζει από πρώτο χέρι και η επίγνωση του ότι εξακολουθεί να είναι ικανός να διαπρέψει, πείθουν τον Έντι να επιστρέψει στο παιχνίδι: με το αγαπημένο του σύνθημα Balabushka επιστρέφει σύντομα στην παλιά του δόξα. Από παιχνίδι σε παιχνίδι, από νίκη σε νίκη, ο Έντι ταξιδεύει στο Ατλάντικ Σίτι , αγαπημένος προορισμός για παίκτες και τζογαδόρους. Και είναι ακριβώς στο καζίνο της πόλης που ο Έντι βρίσκει τον Βίνσεντ. Το τουρνουά μπιλιάρδου που διεξάγεται τους φέρνει σύντομα αντιμέτωπους, αλλά η πρόκληση, που κέρδισε ο Έντι, παραμορφώνεται επειδή ο Βίνσεντ χάνει, κερδίζοντας πολλά χρήματα ποντάροντας στον αντίπαλό του. Έχοντας μάθει το γεγονός, ο Έντι, αφού εγκαταλείπει το τουρνουά, ζητά από τον νεαρό για παίξουν μαζί έναν τελευταίο αγώνα.

Ο Βίνσεντ είναι σίγουρος για τη νίκη, ενώ ο Έντι εξακολουθεί να νιώθει νικητής καθώς αν χάσει αυτή τη φορά θα μπορέσει να προσπαθήσει να το αναπληρώσει αργότερα και, σε κάθε περίπτωση, για αυτόν, η άνοδος από το παρελθόν είναι ήδη μια νίκη.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt0090863/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 14  Απριλίου 2017.
  2. LoBrutto, Vincent (30 Νοεμβρίου 2007). Martin Scorsese: A Biography. Ουέστπορτ (Κονέκτικατ): Praeger Publishers. ISBN 978-0-275-98705-3.
  3. Forsberg, Myra (19 Οκτωβρίου 1986). "'The Color of Money': Three Men and a Sequel". The New York Times.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]