Η Ζούγκλα του Μαυροπίνακα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Ζούγκλα του Μαυροπίνακα
Blackboard Jungle
ΣκηνοθεσίαΡίτσαρντ Μπρουκς[1][2]
ΠαραγωγήΠάντρο Σ. Μπέρμαν
ΣενάριοEvan Hunter και Ρίτσαρντ Μπρουκς[3]
ΠρωταγωνιστέςΓκλεν Φορντ[1][2], Άννι Φράνσις[1], Λούις Κάλχερν[1], Σίντνεϊ Πουατιέ[1], Ρίτσαρντ Κίλεϊ[1], Βικ Μόροου[1], Basil Ruysdael[1], Εμίλ Μέγιερ[1], Τζον Χόιτ[1], Μάργκαρετ Χέις[1], Μάρθα Γουέντγουόρθ[4], Πολ Μαζούρσκι,[1], Ουόρνερ Άντερσον[1], Horace McMahon, Τζέιμι Φαρ[3], Τζον Ερμάν[3], James Drury[3], Ρίτσαρντ Ντίκον[3], Ρόμπερτ Φοκ[3], Ραφαέλ Κάμπος[3] και Βαλεντίν ντε Βάργκας[3]
ΜουσικήMax C. Freedman
ΦωτογραφίαΡάσελ Χάρλαν
ΜοντάζΦέρις Γουέμπστερ
Εταιρεία παραγωγήςMetro-Goldwyn-Mayer
ΔιανομήMetro-Goldwyn-Mayer και Netflix
Πρώτη προβολή1955, 25  Μαρτίου 1955 (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής)[5] και 14  Μαΐου 1955 (Καναδάς)[5]
Διάρκεια101 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ζούγκλα του Μαυροπίνακα (αγγλικά: Blackboard Jungle‎‎) είναι αμερικανική κινηματογραφική ταινία του 1955 σε σκηνοθεσία Ρίτσαρντ Μπρουκς [6], με υπόθεση η οποία αποτέλεσε πρότυπο για δεκάδες παρόμοια έργα [7], τα οποία ακολούθησαν. Ένα ακόμη αξιοσημείωτο στοιχείο είναι το τραγούδι των τίτλων της ταινίας (Rock Around the Clock), που αναδείχθηκε σε «σήμα κατατεθέν» του μουσικού είδους ροκ εντ ρολ. Στην ταινία, η οποία βασίζεται σε νουβέλα του Έβαν Χάντερ περιγράφεται ο αγώνας ενός δασκάλου να επιβάλλει την τάξη στην αίθουσα διδασκαλίας, απέναντι σε μία ομάδα ατίθασων νεαρών εφήβων που κινούνται στο όριο της εγκληματικής συμπεριφοράς. Στο βασικό ρόλο ήταν ο Γκλεν Φορντ, ενώ το κινηματογραφικό τους ντεμπούτο πραγματοποίησαν σε αυτήν, ο Σίντνεϊ Πουατιέ και ο Βικ Μόροου. Στην ταινία συμπρωταγωνιστούν, μεταξύ άλλων και οι Λουί Καλχέρν, Ανν Φράνσις, Μάργκαρετ Χέις, Τζον Χόιτ, Εμίλ Μάγερ και άλλοι.

Πρόκειται για μια ταινία-σταθμό, που μεταξύ άλλων εισήγαγε και στην Ελλάδα το ροκ εντ ρολ με την προβολή της το 1956. [8]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ρίτσαρντ Ντανιέ πιάνει δουλειά διδάσκοντας αγγλικά σε ένα δημοφιλές σχολείο εύρεσης εργασίας. Αφιερώνεται στη δουλειά του με ενθουσιασμό, αλλά ο ενθουσιασμός του δοκιμάζεται. Στο σχολείο φοιτούν κυρίως έφηβοι που προέρχονται από τα κατώτερα στρώματα του πληθυσμού. Είναι κυνικά, αδίστακτα παιδιά, μερικά φαίνεται ήδη να συμπεριφέρονται σαν παραβατικά και ακόμη και στις λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις αυτά τα παιδιά δεν δείχνουν καμία επιθυμία να μάθουν και πηγαίνουν μόνο στο σχολείο επειδή το απαιτεί ο νόμος.

Η ζωή σύντομα γίνεται πολύ δύσκολη για τον Νταντιέ. Έχοντας γίνει αντικείμενο χλευασμού και ανοιχτής εχθρότητας από τους μαθητές, δέχεται ακόμη και επίθεση επειδή υπερασπίζεται μια δασκάλα, σώζοντάς την από μια απόπειρα βίας από έναν μαθητή. Αλλά ο Νταντιέ δεν το βάζει κάτω. Αν και οι συνάδελφοί του και η σύζυγός του τον παροτρύνουν να μην επιμείνει σε αυτόν τον άνισο αγώνα, πετυχαίνει κάποιες μικρές επιτυχίες αλλά στοχοποιείται περισσότερο από ποτέ από τα χειρότερα στοιχεία της σχολικής ομάδας. Λόγω ψευδών πληροφοριών, ο διευθυντής τον κατηγορεί για φυλετική προκατάληψη, ενώ μια σειρά από ανώνυμες επιστολές και τηλεφωνήματα ενημερώνουν τη γυναίκα του Άννα για μια υποτιθέμενη σχέση με την δάσκαλο που κάποτε υπερασπιζόταν. Λόγω των επιστολών η Άννα παθαίνει κατάρρευση και κινδυνεύει να πεθάνει από πρόωρο τοκετό.

Φανερά απογοητευμένος, ο Νταντιέ είναι πλέον αποφασισμένος να εγκαταλείψει το σχολείο, αλλά, αν και δεν το έχει συνειδητοποιήσει ακόμη, η επιμονή του έχει αποφέρει κάποιους καρπούς. Οι συνάδελφοί του μοιάζουν να ξυπνούν από την ταραχή τους, η ίδια η Άννα τον παροτρύνει να μην αφήσει τον εαυτό του να καταρρεύσει. Στοχοποιημένος και τραυματισμένος από τον «μικρό ξανθό», τον πιο ενοχλητικό από τους μαθητές του, ο Νταντιέ καταφέρνει να τον καθηλώσει χάρη στην ηθική δύναμη που του δίνει η γραμμική συμπεριφορά του και όχι στη σωματική δύναμη. Οι άλλοι μαθητές παίρνουν το μέρος του, με το «ξανθό αγόρι» να αποβάλλεται από το σχολείο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]