Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ευδοκία Ιγγερίνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ευδοκία Ιγγερίνα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση840
Θάνατος882
Κωνσταντινούπολη
Τόπος ταφήςΝαός των Αγίων Αποστόλων
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Θρησκείαχριστιανός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυγγραφέας
μονάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΒασίλειος Α΄
ΤέκναΛέων ΣΤ´ ο Σοφός
Αλέξανδρος
Πατριάρχης Στέφανος Α΄
ΓονείςInger Martinakios[1]
ΟικογένειαΜακεδονική Δυναστεία
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒυζαντινή Αυτοκράτειρα (866–882)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ευδοκία Ιγγερίνα (840882) ήταν σύζυγος του Αυτοκράτορα των Ρωμαίων Βασιλείου Α΄, ερωμένη του προκατόχου του Μιχαήλ Γ΄ και μητέρα των αυτοκρατόρων Λέοντα ΣΤ΄ και Αλέξανδρου και του Στέφανου Α΄ Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ευδοκία ήταν κόρη του Ιγγερινού, που ήταν στη φρουρά των Βαράγγων στην υπηρεσία του αυτοκράτορα. Η μητέρα της ήταν κόρη του Μαρτινάκιου, 5ου απογόνου τού Ανδρέα μικρανιψιού του Ηρακλείου και είχε μακρινή σχέση με την αυτοκρατορική οικογένεια.

Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επειδή η οικογένειά της ήταν εικονομαχική, η αυτοκράτειρα Θεοδώρα την αποδοκίμαζε σθεναρά. Περίπου το 855 η Ευδοκία έγινε η ερωμένη του γιου της Θεοδώρας, Μιχαήλ Γ΄, ο οποίος έτσι επιβαρύνθηκε με την οργή της μητέρας του και του ισχυρού υπουργού Θεόκτιστου. Ανίκανος να διακινδυνεύσει ένα μεγάλο σκάνδαλο, ο Μιχαήλ άφησε τον Ευδοκία και την πάντρεψε με τον φίλο του Βασίλειο, αλλά συνέχισε τη σχέση του μαζί της. Ο Βασίλειος αντισταθμίστηκε με την αδελφή του αυτοκράτορα Θέκλα ως δικιά του ερωμένη.

Η Ευδοκία γέννησε ένα γιο, τον Λέοντα, τον Σεπτέμβριο του 866 και έναν άλλον, τον Στέφανο, τον Νοέμβριο του 867. Ήταν επίσημα παιδιά του Βασιλείου, αλλά αμφισβητήθηκε η πατρότητά τους, προφανώς, ακόμη και από τον ίδιο τον Βασίλειο. Η παράξενη προώθηση του Βασιλείου ως συν-αυτοκράτορα (Μάιος 867) δανείζει κάποια υποστήριξη στην πιθανότητα, ότι τουλάχιστον ο Λέων ήταν πραγματικά νόθος γιος του Μιχαήλ Γ΄. Η καταγωγή των νεότερων παιδιών της Ευδοκίας δεν αποτελεί αντικείμενο της διαφοράς, αφού ο Μιχαήλ Γ΄ δολοφονήθηκε το Σεπτέμβριο του 867. Για μια δεκαετία ενώ βασίλευε ο Βασίλειος, η Ευδοκία ενεπλάκη με άλλον άνδρα, τον οποίο ο αυτοκράτορας διέταξε να καρεί μοναχός. Το 882, επέλεξε τη Θεοφανώ ως σύζυγο για το γιο της Λέοντα και πέθανε λίγο αργότερα.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ευδοκία και ο Βασίλειος είχαν επισήμως έξι γνωστά παιδιά: τον Συμπάτιο (865 - 3 Σεπτεμβρίου 879), που μετονομάστηκε σε Κωνσταντίνος, συναυτοκράτορα του Βασίλειου έως τον θάνατό του, που είχε αρραβωνιαστεί την Ερμενγάρδη της Ιταλίας· τον Λέοντα, που μπορεί να ήταν γιος του Μιχαήλ Γ΄· τον Πατριάρχη Στέφανο Α΄ που επίσης μπορεί να ήταν γιος του Μιχαήλ Γ΄· τον Αλέξανδρο· την Άννα, την Ελένη και τη Μαρία, που στάλθηκαν καλόγριες στο μοναστήρι της Αγίας Ευφημίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]