Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αικατερίνη της Βοσνίας, κόμισσα του Τσέλιε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αικατερίνη της Βοσνίας, κόμισσα του Τσέλιε
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1336 (περίπου)
Θάνατος1396 (περίπου)
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΧέρμαν Α΄ του Τσέλιε
ΤέκναΧέρμαν Β΄ του Τσέλιε
ΓονείςΣτέφανος Β΄ της Βοσνίας και Βλαντίσλαβ της Βοσνίας και Γιελένα Σούμπιτς
ΑδέλφιαΤβρτκο Α΄ της Βοσνίας
Βουκ της Βοσνίας
ΟικογένειαΟίκος των Κοτρομάνιτς
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Αικατερίνη της Βοσνίας (σερβοκροατικά: Katarina Kotromanić‎‎, σλοβενικά: Katarina Celjska - Kotromanićka‎‎) [1] (άκμασε τον 14ο αι.) μέλος του Οίκου των Κοτρομάνιτς, ήταν Βόσνια ευγενής. Ήταν κόμισσα του Τσέλιε από το γάμο της με τον Χέρμαν Α΄ κόμη του Τσέλιε.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι γνωστό ότι η Αικατερίνη ήταν Βοσνιακής καταγωγής, αλλά η καταγωγή της αμφισβητείται. Κάποιοι πιστεύουν ότι η Αικατερίνη ήταν κόρη του Βλαντίσλαβ Κοτρομάνιτς και της συζύγου του Γιελένα Σούμπιτς. Οι υπόλοιποι πιστεύουν, ότι ήταν η δεύτερη κόρη του Στέφανου Β΄ Κοτρομάνιτς μπαν της Βοσνίας, και της τρίτης συζύγου του Ελισάβετ της Κουγιάβια των Πιαστ. Αν ήταν κόρη του Βλαντίσλαβ, ήταν αδελφή του βασιλιά Tβρτκο Α΄ βασιλιά της Βοσνίας, ενώ αν η Αικατερίνη ήταν κόρη του Στεφάνου Β΄, ήταν αδελφή της Ελισάβετ βασίλισσας της Ουγγαρίας.

Η καταγωγή της Αικατερίνης δεν είναι ξεκάθαρη, επειδή δεν υπάρχουν στοιχεία, που να συνδέουν την Αικατερίνη με κάποιο από τα πιο πάνω ζεύγη. [2]

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αικατερίνη παντρεύτηκε το 1361 (ή το 1362) με τον Χέρμαν Α' κόμη του Τσέλιε (Celje / Cilli). Το ζευγάρι ήταν παντρεμένο για είκοσι τρία χρόνια και είχε τουλάχιστον δύο παιδιά:

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Voje, Ignacij (1981). «Katarina Celjska - Kotromanićka in njen pečat». Celjski zbornik. 18. Kulturna skupnost občine. σελίδες 287–292. Πρότυπο:COBISS. 
  2. Cawley, Charles, Foundation for Medieval Genealogy