Ύγκντρασιλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καλλιτεχνική απεικόνιση του δέντρου Υγκντρασιλ από τον Βίλχελμ Βάγκνερ. (1886)

Στη Σκανδιναβική μυθολογία το Ύγκντρασιλ ή Ιγκντρασιλ (Yggdrasill, επίσης αποκαλείται Μιμαμάιντ (Mimameid) ή Λέραντ (Lerad)), ήταν το παγκόσμιο δέντρο, ένα γιγαντιαίο δέντρο, μια τεράστια φλαμουριά που θεωρείται πως συνδέει τους εννέα κόσμους της Σκανδιναβικής κοσμολογίας. Το Υγκντρασιλ δημιούργησε ο Πατέρας Πάντων, ένα παντοδύναμο όν. Το Υγκντρασιλ αποκαλείται επισης δέντρο του σύμπαντος, του χρόνου ή της ζωής.[1]

Κλαδιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κορυφές των κλαδιών του φτάνουν πάνω από τον ουρανό. Στα κλαδιά του Υγκντράσιλ βρίσκονταν το Άσγκαρντ, το Άλφχαϊμ και το Βάναχαϊμ. Ο κορμός του αποτελούσε τον παγκόσμιο άξονα περνώντας μέσα από το κέντρο του Μίντγκαρντ, γύρω από τον οποίο βρισκόταν το Γιότουνχαϊμ και κάτω από τον οποίο ήταν το Νινταβέλλιρ ή Σβαρταλφχάιμ.

Ρίζες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τις τρεις ρίζες, μία διέσχιζε το Άσγκαρντ, μία πήγαζε από το Μίντγκαρντ και μία το Νίφλχεϊμ . Κάτω από τη ρίζα που διέσχιζε το Άσγκαρντ βρισκόταν το ιερό Πηγάδι του Ουρντ ή πηγή Ούρνταρ και εκεί κατοικούσαν οι τρεις Νορν, επί των οποίων οι θεοί δεν είχαν καμία δύναμη και οι οποίες κάθε μέρα πότιζαν το δέντρο από την πρωταρχική πηγή. Κάτω από τη ρίζα του Μιντγκαρντ βρισκόταν η πηγή ή πηγάδι του Μίμιρ και κάτω από αυτή του Νίφλχαϊμ το πηγάδι Χβεργκελμίρ (το Βρυχώμενο Καζάνι).

Στην κορυφή του δέντρου κούρνιαζε ένας γιγάντιος κόκορας ή πιο συχνά ένας αετός με το όνομα Βιντοφνίρ (Vidofnir), στο μέτωπο του οποίου καθόταν ένα γεράκι, το Βεντρφολνίρ (Veðrfolnír). Οι ρίζες στο Νίφλχαϊμ κατατρώγονταν από ένα δράκο, τον τρομερό πτωματοφάγο Νίντχογκ. Ένας σκίουρος, ο Ρατατόσκ, έτρεχε πάνω κάτω στο δέντρο μεταφέροντας προσβολές ανάμεσα στον Νίντχογκ και τον αετό. Τέσσερα αρσενικά ελάφια τρέφονταν από τον φλοιό του Ύγκντρασιλ, ενώ αμέτρητα φίδια βρίσκονται στη βάση του κατατρώγοντας τις ρίζες του.[2][3]

Σύμφωνα με το μύθο ο Όντιν κρεμάστηκε επί εννέα νύχτες στο Ύγκντρασιλ προκειμένου να βρει τις ρούνους. Ίσως ο μύθος αυτός να έχει σχέση και με το Γερμανικό έθιμο να θυσιάζουν ανθρώπους κρεμώντας τους από δέντρα.

Το Ύγκντρασιλ παίζει κεντρικό ρόλο και στο μύθο του Ράγκναροκ, στο τέλος του κόσμου. Οι μόνοι άνθρωποι που επιβίωσαν του Ράγκναροκ, οι Λιφ και Λιφτχράσιρ, κατάφεραν να ξεφύγουν βρίσκοντας καταφύγιο στα κλαδιά του Ύγκντρασιλ, όπου τρέφονται από τη δροσιά και προστατεύονται από το δέντρο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Καλογερόπουλος, Κωνσταντίνος (2013). Σκανδιναβική Μυθολογία. Αθληνα: Ιάμβλιχος. σελ. 35. ISBN 978-960-268-173-2. 
  2. -, Marius (Απρίλιος 2024). «Yggdrasil - The Cosmic Tree of Life». Vikingr. 
  3. Γκάιμαν, Νιλ (2017). Σκανδιναβική Μυθολογία. Αθήνα: Ψύχαλος. σελ. 35, 36. ISBN 978-618-5049-58-4. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Yggdrasil στο Wikimedia Commons