Μετάβαση στο περιεχόμενο

Όθων ντε Τουρναί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Όθων ντε Τουρναί
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση12ος αιώνας
Τουρναί
Θάνατος13ος αιώνας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Οικογένεια
ΤέκναΓοδεφρείδος ντε Τουρναί
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΣταυροφόρος

Ο Όθων ντε Τουρναί ή Τουρνέ ή Όθων του Τουρναί (Othon de Tournay), ήταν Γάλλος ιππότης και σταυροφόρος. Φεουδάρχης και βαρώνος των Καλαβρύτων κύριος δώδεκα τιμαρίων. Ο Τουρναί καταγόταν από τη Γαλλία και το Τουρναί της Νορμανδίας, σήμερα ανήκει στο Βέλγιο, όπου η οικογένεια του ήταν φεουδάρχες υποτελείς στον Δούκα της Νορμανδίας[1].

Ο Όθων συμμετείχε στην Δ' Σταυροφορία με τον στρατό του Σαμπλίτη ή του Βιλλεαρδουίνου γι' αυτό άλλωστε μετά την κατάκτηση της Πελοποννήσου και τη δημιουργία του Πριγκιπάτου της Αχαΐας τιμήθηκε με τιμάρια. Το Ελληνικό χρονικόν του Μορέως αναφέρει :

Τὸν μισὲρ Ὄτον ντὲ Ντουρνᾶ ἐπρόνοιασεν ὡσαύτως νὰ ἔχῃ τὰ Καλάβρυτα καὶ φίε δέκα καὶ δύο.
Χρονικό του Μορέως[2]

Το Γαλλικό χρονικό αναφέρει ότι του δόθηκαν τιμάρια στο Grite ή στο Colovrate, το Αραγωνικό αναφέρει ότι η βαρωνία δόθηκε στον Γοδεφρείδο, γιος του, στην περιοχή του κάστρου της Κλοκίνας. Άλλη εκδοχή λέει ότι ο Όθων έχτισε το κάστρο Καλοβράτ για προσωπική του οικία και να ελέγχει το φέουδο του και από αυτό πήραν τα σημερινά Καλάβρυτα το όνομα τους[3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Tournai-sur-Dives, son église, ses alentours Historique de Tournai Αρχειοθετήθηκε 2016-03-05 στο Wayback Machine., ανακτήθηκε 7 Μαρτίου 2013
  2. Το Χρονικόν του Μωρέως
  3. Πανκαλαβρυτινός Σύλλογος Πάτρας, Τα Καλάβρυτα τους Βυζαντινούς χρόνους Αρχειοθετήθηκε 2013-01-18 στο Wayback Machine.,